×
Select Page

15 and a half Consort Road

As seen on Grand Designs, the opening roof and sliding bath typify this unique and extraordinary response to various constraints and opportunities of a tight budget on an 'unusable' brownfield site. Shortlisted RIBA Awards 2006. One of six voted as Nation's favourite Grand Designs' houses. Sustainable features include use of wasteland, recycled materials and innovative ideas.

Architect

Paxton, Richard Architects/MOOARC/Flower Michelin

Date

2005

15 and a half Consort Road SE15 2PH

Sat 10am-5pm. Queue closes 4pm. Architects available for discussion. Max 20 at one time.

Peckham Rye, Queen's Road Peckham

  • Architect on site
  • Green features
  • Long queues likely
  • Partial disabled

15 and a half Consort Road IntroductionThis is a house built with the help of many friends and a few professionals. It was built on a piece of brownbelt in a place that most thought couldn_t be lived on at all, let alone in some style.It has been a battle from first to last and I hope that somehow it can inspire others to do the same;- or maybe learn not to.Every city has land like this, forgotten and disused and unable to be developed in any conventional way. Every city also has plenty of people who want to find somewhere to live that they can afford, and many of these people also want to have direct input into the space they live in.Having spent œ40k on the land and around œ170k on the build we hopefully have proved it can be done.Front of HouseThe planning condition that this house have minimal impact on it_s listed neighbours means the external appearance is a simple rectalinear wooden and opaque glass box behind hedge. The main wooden corner has 2 huge doors to allow occasional vehicular access to the studio or garage.The small and discrete mass of the building front very much belying the size of the light and airy space of the house behind.Side EntranceThe outside of the building is almost entirely clad in fire proofed phenolic plywood, it acts as a rain screen and is designed to be changeable should its lifespan be unsatisfactory. Where the angled vertical wall of the studio to the left meets the angled sloping wall of the mezzanine this compound joint allowed us the chance to create a twisting wall to reflect the taught cloth of a yacht_s sail.To the right there is a hidden cupboard designed to allow deliveries whilst no one is home. This will have a latch lock operable only from inside.Under the door mat is a pump chamber, this is to draw fresh air down thru the gaps between the rear garden decking planks, along specially laid clay pipes and fed back into the house at 7 degrees Celsius. This the result of the ground temperature in London below 1500mm being a year round constant. In our particular case the pip are not buried in the soil but in the concrete we used to in-fill the dis-used sewer. Utility AreaThis hides pretty much all the machinery and lots of storage.The boiler re-circulates warm water to the back bathroom through the concrete floor, warming a strip year round to ward off and dampness from kitchen spills. It also runs that bit hotter which is nice for cold feet in the winter. The whole house ventilation heat exchanger is also sited here.Mezzanine Pod 1The staircase up to mezzanine 1 is designed to give the illusion of floating (a sailing theme resounds throughout the house) and can be walked up normally. _Over stepping_ like John Wayne is entirely unnecessary. This mezzanine pod is still to be lavished with the finishing touches that it yearns for but; Sloping walls give a feeling of greater space than there actually is _ given the extra width at the height of one_s eyeline. The bookshelf_s float off the walls and will have T-16 florescent lights let into a slot in the upper outer edge Three large draws under the day bed pull out to form the support for the other half of a double bed; the space under this day bed is providing headroom for the corridor beneath. The back of the right hand small cupboard is removable to allow mounting of a film projector throwing the beam out near the ceiling of the room below.The window opens with the force of the gas struts being controlled by a converted _landrover_ hand winch to the left _ it remains waterproof in any position except in driving rain. The spring loaded roller blinds can either be fully open or hooked onto the window in a number of partially closed positions. There is further construction planned to have all the printing machinery under the desk in a serviceable fashion With high solar gain and full insulation plus heat rising up from the main house this room has rarely needed heating, but under the oak floating floor there is a wonderfully slim electric heating element set in felt.Main wetroomAgain exploits the sloping wall concept to maximize the feeling of space and storage _ but still showing quite some degree of potential rather than actual progress. Centre ceiling fitting will be a light and shower head as found elsewhere in the house, behind the mirror wall is storage _ and washing machine and laundry chute. Other side of room will be white phenolic ply seat and basin, the under stair portion will lift to reveal the loo. Walls are silver anodized aluminium, slots in the floor are tapered to allow water drainage.Main spaceThe concrete floor _blade_ that runs throughout the entire building visually starts here, we have plans to further polish the concrete _ but not so much as to lose the soft sheen it has at the moment. Above this concrete everything floats, furniture, fittings and walls;- on shadow gaps by day and light _cushions_ by night.This room embodies the whole spirit of the house _ being about light and space. There are no _windows_ _ so the view can only be had by looking thru doors, up into the sky or thru the bathroom glass. There is however the _false window_ onto New York, temporarily missing the splashback glass, which in turn protects from kitchen grime and gives more of a window like illusion. The sliding glass roof opens in around 17 seconds and closes automatically if raining. All the wall surfaces contain storage of one sort or another whilst the overall affect is designed to be one of smoothness and yet intriguing geometric patterns The 3 sloped pull out units contain all manner of items and will be joined by a 4th _ soon to complete the recycling bin set up, the sloped _fold down_ door is a laundry chute to the utility room behind whilst the sloped _fold up_ door contains a bust of our son 2 weeks prior to his birth.The cantilevered glass shoe shelf will have small lights set inside the wall which will help the shoes to skip along the room to celebrate Claire_s dancing profession. The flame blade fireplace is designed to give the illusion of a line of fire burning from within a wooden shelf. The false chimney will contain the audio visual equipment and an lcd screen that slides down in front of the flame _ thus keeping the _focal point_ of the room the same whilst also hiding the disused hole of an unengaged TV. The bathroom glass window is electrically dimmable glass to allow privacy.There will be a ceiling mounted digital projector and roll down screen at the eastern end of the house. The floor is power floated concrete and contains all the heating pipes, the plan is to link these pipes to similar ones in the roof membrane to capture the solar gain and transfer it into the floor slab. Underfloor heating with a large residual thermal mass is great in large rooms and essential with opening roofs _ thus allowing occasional complete air changes without throwing away all the heat.Main bedroomThis is the most universal of spaces in the houseIt is a bedroom, a garden room, a bathroom or a playroom. The shower area is only signified by the tapered drain slots in the floor whilst the shower head fitting doubles as a light fitting _ or if the shower is left dribbling at night with the light on it becomes a water feature..The glass can be dimmed as appropriate, the bed slides to one side to reveal a spa bath, which still allows 2 in the bed whilst 1 is in the bath.It is also a perfect height for nappy changing babies of clothes changing of children.The step up to the garden was a result of keeping roof lines down for planning but also to help bring the garden _in_ to the room. With the glazing fully open the bed feels like it is in the garden.All underfloor heated which ensures any possible dampness under the bed is dried, although continued theme of floating elements ensure the air circulates as well.The planning permission for this room has it divided into 2, but for now has been built in such a way as to allow that as a later conversion should it be necessary.The GardenTrying to be an exotic year round space in a postage stamp sized yard the plants give it texture as do the layers of ground mass.The vein sculpture soars elegantly out of the earth to give the garden some height, especially when the light shimmers in from behind. Dumping a wee rug on the planks and strewing a few candles around makes for a very pleasant evening eating experience.The shower roomTightest space in the house steals what light it can through the opaque muslin glass hovering under the floating treads of the staircase.Mirrors enlarge as much they can the storage options with a wash hand basin hiding in a draw to save on further room cramping.Mezzanine Pod IIShares much of the sloping wall and window features as the other pod, although sill line is much lower to allow a view of the garden and park from the desk; again largely forced by planning stipulations of overall building height.The concept of a sloping wall being _squared_ to give both storage and a feeling of space in a small area is most apparent here whilst the loss at high level to the room beneath is negligible.Over the stairs there will be a heavy duty draw that slides out to block the whole of the upper void, on the bottom of this draw there will be a flap hinging down to close off the remaining opening _ thus making the room safe for a child to play in.At the bed head end there will be long storage draw that pulls out to perform as a bed side table as well as storage.The studioAnother flexing space it_s primary use now is a dance studio, but it helps to act as an acoustic barrier between the main house and the road.With the double doors it also could be a garage, a workshop, a photographers studio or a store room.The room is built as a _lean to_ and thus is a very lightweight structure sitting on 2 columns, this meant virtually no foundations are required which would interfere with the roots of the Plane tree. It also allows the Willow hedge to grow with little concern since the structure can _move_ with it..The floor is made from planks of Sycamore sliced on site from the tree we felled to make way for the house.The sloping wall of phenolic is officially the outer wall of the house, the mirrors are for Claire_s tango classes and the corner mirror is following in the gentle twist of the wall behind.The ceiling floats above like many of the features in the house and is adorned with a baroque mural alluding to Claire_s tango dancing theme. GenerallyThe planning condition that this house have minimal impact on it_s listed neighbours means the external appearance is a simple rectalinear wooden and opaque glass box behind hedge. It_s small and discrete mass belying the size of the light and airy space behind. The clean lines of minimalist living can be very cleansing and appear to allow the soul to breathe _ but only if you have plenty of easy storage. Which there is in abundance here _ some long term under floor compartments, some quirky weird spaces and then heaps of obvious cupboards.You need it.Equally, the sharp lines and rectilinear nature of the house are defiantly juxtaposed with the exotic wildness of the garden one end and the organic baroqueness of the studio the other. It is a house of many dimensions and definitions, each of which it is up to the user to settle on for their own particular comfort.I hope the tour gives you a flavour of the space and that one day you could sit and relax in it to properly appreciate its dimension.Thanks