×
Select Page

30 Crown Place

Striking 16-storey glass landmark office building with 3 terraces. An unusual form with a distinctive profile. Sustainable features include PV cells at roof level and ground floor geo-thermal heat source.

Architect

Horden Cherry Lee Architects

Date

2009

30 Crown Place EC2A 4ES

Sat/Sun 10am-5pm. Hourly tours. Last tour 4pm. Max 10 per tour.

Liverpool Street

23, 149, 214, 242, 271

  • Green features

30 CROWN PLACE 30 Crown Place is a landmark high quality and flexible office building with an unusual form creating a distinctive profile that locates and identifies the commercial tip of southern Hackney adjacent to Broadgate. The building design reinforced Crown Place as an important open, pedestrian public space with active entrances, creating a recognisable commercial address. Its form is a direct response to its context with the diagonal split orientated along Earl Street facing Exchange Square. The spiraling massing relates to heights of adjacent buildings and culminates with the transparent lift core identifying the entrance from both the City and Hackney. The curved pixilated facades are designed to _float_ off the volumetric form of the building emphasising its form and surface rather than the floors. The various frit patterns and etched mirror backing panels create variation, depth and interest to the fa‡ade. The projecting feathered ends of the curved over-sailing _screen_ facades make an unusual but successful transition between earth, building and sky.The scheme benefits from the incorporation of two renewable technologies, photovoltaics (PV) and a Ground Source Heat Pump. The photovoltaic array is integrated into the roof plant louvres screen and the PV array supplies electricity to the main building electrical supplies.A closed loop ground source heat pump provides heating and cooling to the ground floor entrance areas.The scenic lifts were linked in to a destination control system, which increased traffic numbers by 30%. This was a prototype installation which necessitated the development of software to interface with the security installations.This steel frame building, which comprises two basement levels, has columns set at six meter centres around the perimeter in keeping with the architect_s vision of a vertically rhythmic fa‡ade treatment and internally the column grid increases to nine and twelve meters.The enhanced public realm, response to townscape, design qualities, as well as the innovative and sustainable detailing, are what set this building apart from other commercial buildings.