×
Select Page

6 Bevis Marks

This 16-storey building provides a covered roof top garden with spectacular views. It also improves the public amenity spaces around the building with wider pavements and links to the plaza of 30 St Mary Axe (the Gherkin).

Architect

Fletcher Priest Architects

Date

2013

Entrance on Bury Court EC3A 7BA

Sun 10am-5pm. Hourly tours. Last entry 4pm. Max 28 per tour.

Aldgate

Liverpool Street, Moorgate

47, 78, 100, 135, 205

  • Architect on site
  • Green features
  • Toilets available

6 BEVIS MARKS 6 Bevis Marks characterises the changing City of London skyline. At the heart of the evolving financial centre around Liverpool Street station, the new sixteen storey building responds sympathetically to its neighbours, and makes a major contribution to the surrounding streetscape. It replaces an outdated 1980_s structure providing nine extra floors and three private roof terraces, and doubling the previous floor area and public spaces. The roof garden on the top floor is an all-year round amenity enjoying spectacular views. This landscaped terrace is covered by a light steel structure supported on a series of branched columns and is clad with a canopy of transparent ETFE cushions to provide rain protection. Street level improvements respond to the increased pedestrian activity, with a wider pavement along Bevis Marks, where the previous colonnade and oversailing floors have been removed. The scheme incorporates a new pedestrian route across the site to connect to a landscaped public courtyard that connects via a new bridge to the plaza of 30 St Mary Axe. The scale and massing of the new building responds to its urban context with a series of volumes capped by landscaped roof terraces. Materially the exterior pays homage to the glazed terracotta of nearby Holland House and the expressed dia-grid steelwork of the neighbouring towers.The desired quality and visual depth of the facade was achieved through the artisan materiality of the outer layer of textured kiln formed glass and the exploitation of the natural green tint associated with thicker glass sections.The design team worked closely to ensure that the redevelopment achieved the highest environmental standards. The analysis and reuse of the below ground structure was analysed from the outset to avoided unnecessary demolition, to provide substantial savings and to minimise waste. The building is an innovative and responsible addition to a prominent city centre site.