×
Select Page

Allies and Morrison

A tour of Allies and Morrison Studios complex - the original RIBA award winning studio, a converted Grade II listed warehouse and a new timber building.

Architect

Allies and Morrison

Date

2003/2013.

85 Southwark Street SE1 0HX

Sat 10am-5pm. Regular tours. Last tour 4.15pm. Max 8 at one time.

Southwark

London Bridge, Blackfriars

381, RV1

  • Architect on site
  • Access for wheelchair users
  • Toilets available

ALLIES AND MORRISON 85 Southwark StreetAllies and Morrison built their own purpose studio at 85 Southwark Street on the disused site of a former garage, effectively derelict since it was bombed in the Second World War.This six-storey office building (comprising of basement library and IT workshop, ground floor reception and exhibition space, three studio floors and roof terrace) occupies an asymmetric plan. Its shape is the outcome of the creation of Bazelgette_s Southwark Street to the north, cutting diagonally across the pre-existing street pattern. At its northwest point, an alley links the two streets providing a shortcut through the over long urban block bounded by Great Suffolk Street and Guildford Street. This alley, controlled by two sliding metal screens, separates The Table, a caf‚ and bar owned by the practice, from the main reception space.Farnham PlaceTen years on sees the existing studios extended. The expansion includes the refurbishment of a Grade II listed Victorian warehouse at 89 Southwark Street and, to the rear, the construction of a new timber building on Farnham Place. The arrangement of the three studio buildings creates a new public space, a courtyard and a restored fa‡ade to Southwark Street.The design integrates the new building and existing warehouse with the original studio; however each building retains its own individual character. The first studio is a contemporary concrete frame building that won the RIBA London Building of the Year 2004. The refurbished Victorian warehouse on the other hand retains the industrial characteristics of the original building, while the rear extension addresses the mews-like character of Farnham Place. Despite their diversity, the three buildings share a number of design principles, such as the exposure of the structural frame; concrete in the original studio, brick and steel in the refurbished warehouse and timber in the rear extension.A central service core links the three buildings allowing them to operate as a single unit, whilst enabling communication between the studios. The original studio can be closed off allowing the expansion buildings to operate separately or indeed be sublet floor by floor, if required. The core overlooks a shared inner courtyard allowing views across the gallery and the modelshop, creating a new visual connection between Southwark Street and Farnham Place.