×
Select Page

Angel Building

Re-invention of an early 1980s office block from Derwent London. Elegant and robust modern detailing, the existing concrete frame has been re-used and re-wrapped with a highly energy-efficient glazed skin. Striking Ian McChesney art piece in foyer and stunning London-wide views from terrace. RIBA and BCO Award Winner 2011 and Stirling Prize shortlist 2011.

Architect

Allford Hall Monaghan Morris

Date

2010

407 St John Street EC1V 4AB

Sat 10am-5pm/Sun 10am-1pm. Last entry 45 mins before closing. Max 75 at one time.

Angel

19, 38, 341, 73, 214, 30, 205

  • Architect on site
  • Access for wheelchair users
  • Green features
  • Toilets available

See architectural images, drawings and data in the AJ Buildings Library at http://www.ajbuildingslibrary.co.uk/projects/display/id/3409 ANGEL BUILDING Angel Building is the reinvention of an unloved early 1980s commercial building located in one of London_s historic focal points. The fully refurbished and extended building has been designed to sit more comfortably within its immediate context and to serve as a catalyst for the overall regeneration of the area. Recycled and re-clad The existing concrete frame has been reused and wrapped with a highly energy-efficient glazed skin, allowing an additional storey and the reduction in waste associated with full demolition. Inspired by some of the great 1950s buildings in America, the new fa‡ade has been extended to rehabilitate the former broken street edge by replicating the gentle curve of St. John Street The new glass and steel skin utilises oversized curtain walling, with 3-metre wide openable windows, so minimising air-conditioning and allowing people to control their own environment. Re-landscaped and Re-sited On St. John Street and Pentonville Road, a newly landscaped public realm is set around existing mature trees. The introduction of shops and restaurants brings activity to this important frontage in the heart of Islington. A Public Room A forgotten service courtyard has been transformed into a grand top-lit public room _ complete with break-out areas and the Angel Kitchen caf‚. A fair-faced cast in-situ concrete frame with simple glazed metal screens expresses the primary material, with elegant expanses of terrazzo flooring. The atrium has now become the heart of the building, offering a variety of spaces to convene, dine and relax. Artful space The building contains a number of site-specific commissioned pieces of art. After the entrance lobby art piece by Teresita Fern ndez, the centre-piece of the atrium is Ian McChesney_s striking 6-storey high sculpture; there are also numerous bespoke photographic based compositions in the public areas. Sky terraces can be enjoyed by all occupants, offering stunning 360-degree views of London. Place for people Cancer Research UK occupy around half of the building, which has saved them 20% in operating costs by consolidating from their 3 previous locations. Other tenants are Expedia, NG Bailey, Sage, Design Council CABE, Jamie_s Italian, Hummingbird Bakery and Naamyaa Caf‚. Continuing regeneration at Angel Derwent London_s building across the road (10-4 Pentonville Road, by Stiff + Trevillion Architects) opened in 2012. The existing structure similarly retained, this building has been given a much-needed facelift with the entire elevation clad in a distinctive Danish brick by Petersen. www.10-4angel.com The building can be viewed from the outside only during Open House. Key facts The retained structure accounts for 7,400 tons of CO2, which is equivalent to running 1,250 homes for a year, or the entire building for 13 years. So, landfill has been spared 30,000 tons of material 36% of the cement in the new in-situ concrete was replaced by PFA, an industrial by-product. The cost of the building is 15% lower as a result of retaining the existing frame and 3 months was saved in the construction programme. A rainwater harvesting system collects free water from the terraces and roof and reuses it for flushing toilets, saving 455,000 new water toilet flushes a year. The Gents_ WCs contain waterless urinals, saving 87,000 litres a year. There are eight 21-person lifts which recycle energy as they descend. The offices use displacement ventilation that uses heat recovery to achieve a 44% reduction in carbon emissions, compared with traditional fan-coil systems, so equivalent to 750 flights to New York a year. Intelligent DALI lighting adjusts according to people movement and daylight Two renewable fuel biomass boilers provide 50% of heating The building has an Excellent BREEAM rating and EPC of B. The building is home to 2,800 workers and has only 6 car-parking spaces. Occupiers include Cancer Research UK, Expedia, Sage, NG Bailey, Design Council CABE, Jamie_s Italian, Hummingbird Bakery and soon to open the concept restaurant Naamyaa Caf‚. The net floor area has been increased 63% by mainly infilling the underused courtyard carpark. The building contains over 22,000 sq ft of roof terraces _ equivalent to 10 tennis courts with some of the best views of the London skyline. 37 existing trees have been retained, complemented with 50 new trees A secure bike store can house 150 bicycles and showers and lockers are provided. During construction, there were 2,647 people worked on site, at the peak 350 people were on site each day. The handmade terrazzo floor contains Thassos marble inserts, made in Leeds, the design was inspired by the Olivetti showroom in Venice by Carlo Scarpa The building has served as a backdrop for the BBC Worldwide_s Global Health show. Angel Building has won many awards (RIBA, BCO, a New London Award, AIA, 3RAwards, Concrete Society and a Civic Trust commendation) and was shortlisted for the Regeneration and Renewal Awards, BCI Awards and the prestigious RIBA Stirling Prize 2011. ¸ Derwent London / AHMM Sept 2013