×
Select Page

Artchive - Philip Hughes Studio

Private gallery and art archive. Mews workshop converted to artist's studio/summerhouse. Uses mirrors and glazed surfaces to produce theatrical distortion of spaces. Mezzanine studio carpeted in red, double-height garden room, wedge-shaped glazing. Rear connects to garden with spa. RIBA Award Winner 2005.

Architect

Hughes Meyer Studio/Sanei Hopkins Architects

Date

2004

62 Rochester Place NW1 9JX

Sat 10am-5pm. Max 12 at one time.

Camden Town

Camden Road

C2, 29, 134

  • Architect on site

ARTCHIVE – PHILIP HUGHES STUDIO A project of transparency and lightness, the architects have created a space without borders in which to live, work, relax and contemplate art, which breaks up, with wit and sensibility, the traditional barriers between public and private._ Neomania, Sept. 2005 Awards: RIBA award 2005, Stephen Lawrence Prize nominee The project _ the transformation of an old jeweller_s workshop into a multifunctional space (house, studio, gallery, storehouse and spa) redefines the notions of private/public with a visually surprising solution which integrates the professional and home needs of the client. A desire to resurrect the original handsome mews building to its former self was the starting point for this project which required us to deal with two almost opposing aspects of the brief _ the display and storage of art work and the personal nature of a private spa.A two storey greenhouse-room, a diaphanous, glass gallery bathed in light, provides a connection between the original building, the garden and the owner_s home. Steam and sauna become surprise elements, somewhat hidden art objects in their own right. They can play a part in the space or be forgotten during an opening for instance. The mirror challenges the mews_ spatial logic, as focal lengths double and apparantly massive surfaces float. Reflected views challenge perception and blur reality, where soffit becomes lawn and fascia becomes sky. Looking back towards the glazed extension it disappears as the garden seems to extend on inside the building. The multiplication of reflections, transparency and duality, make it possible to create a limited space which is anchored in reality but strangely surrealist in its visual features and evocative powers. A place in which art and life can come together. www.saneihopkins.co.uk