×
Select Page

Bridget Joyce Square, Sustainable Drainage Scheme (SuDS)

A Sustainable Drainage (SuDS) landscape with community needs at its heart, where children can scoot between birch trees on a 'wiggly wall' through grassy basins, and sculptures carry rainwater from roofs to raingardens.

Architect

Robert Bray Associates

Date

2015

Australia Road W12 7PH

Sat/Sun 10am-5pm. Half-hourly tours. Last tour 4.30pm. Max 20 per tour.

White City, Wood Lane

228, 283

  • Access for wheelchair users
  • Architect on site
  • Children's activities
  • Green features
  • Regularly open to the public at no charge

BRIDGET JOYCE SQUARE, SUSTAINABLE DRAINAGE SCHEME

The project, occupying part of Australia Road, is located between a school and two playgrounds in the heart of White City. The previous road and parking formed a hazard for children crossing the road and made school drop-off and pick-up difficult.

It lies within the Counters Creek sewer catchment, which is well documented to be exceeding its capacity resulting in flooding of properties downstream. In addition, hydrological modelling of the Hammersmith & Fulham borough demonstrates that this stretch of Australia Road is susceptible to significant surface water flood risk.

The scheme creates an urban public park through the use of traffic restrictions, new surfacing, new elements of green infrastructure and street furniture that forms a valuable community resource whilst helping to reduce the area’s contribution to flooding. The park is designed to provide a dedicated setting for community events, such as festivals, fairs and markets, and to provide an attractive and safe social space for informal, daily community use with improved access to the school and playground.

The scheme also provides connectivity and a safer pedestrian passageway between Wormholt Park and Hammersmith Park.

Main SuDS components used:
Permeable paving
Planted basins
Rain gardens
Tree planting
Downpipe disconnection
Extent

Total Site Area – 2,700m2
Length of carriageway – 121m
Permeable paving – 1,320m2
Planted basins – 335m2
Rain gardens – 120m2
Number of trees – 49

Objectives
Transform the road into a shared space for pedestrians and cyclists to create an “urban oasis” that makes a bold visual statement and instils a sense of pride within the local community

Provide a multifunctional space to be used for a variety of events

Provide significant educational potential whist being safe for the numerous children who use the site on a daily basis

Create a space where landscape serves a vital drainage function providing flood resilience against known surface water and sewer flooding issues in the area and provides local climate change adaptation benefits.

See http://www.susdrain.org