×
Select Page

Hugh Myddelton Primary School

Existing classrooms have been refurbished to provide new nursery and foundation stage accommodation, and external areas redesigned to maximise play space. A first floor cantilevered extension provides additional accommodation. Gold timber contrasting with cobalt blue render creates a vibrant new entrance and lively street facade.

Architect

Julian Sofaer/Architype

Date

1966/2009.

Myddelton Street EC1R 1YJ

Sat/Sun 10am-5pm. Access via half-hourly tours only. Last tour 4.30pm. Max 10 per tour.

Angel

19, 38, 341, 4, 73

  • Partial disabled
  • Toilets available

HUGH MYDDELTON PRIMARY SCHOOL Historical backgroundSir Hugh Myddelton (1560-1631) was a Welsh clothmaker, businessman, mine owner, goldsmith, banker and self-taught engineer. He travelled from Wales to seek his fortune in London and, after being apprenticed to a goldsmith, became so successful that he was appointed Royal Jeweller by King James I. He is, however, best remembered as the driving force behind the construction of the New River, an ambitious engineering project to bring clean water from the River Lea, Hertfordshire to New River Head, London (just a few short steps from the School). The New River was constructed between 1608 and 1613 (being officially opened on 29 September of that year).The original Hugh Myddelton School was founded a short distance away. The currentÿschool was designed by architect Julian Sofaer, built in 1966 and opened shortly after its completion. A state-of-the-art extension was finished in 2009 and opened by former pupil, Yusuf Islam (Cat Stevens).RefurbishmentThe architects Architype extensively remodelled and refurbished Hugh Myddelton Primary School. Their consultation and analysis of the existing 1966 building included working with the original architect Julian Sofaer.Their key objectives were to combine the existingoff-site nursery into the main school; to resolve the complex circulation problems caused by having a central hall; to deal with the many level changes; and to refurbish existing classrooms. Adding a first floor cantilevered extension provided additional accommodation. A glazed slot was carved through the building creating a ramped circulation route to connect all areas to the heart of the school.Existing classrooms were refurbished to provide new nursery and foundation stage accommodation, and external areas were re designed to maximise play space. Gold timber contrasting with cobalt blue render creates a vibrant new entrance and lively street facade.