×
Select Page

Paxfold House

A low energy sheltered scheme and affordable housing scheme for older people owned and managed by Harrow Churches Housing Association (HCHA). Includes solar thermal and PV panels and rainwater harvesting.

Architect

TM Architects

Date

2015

47 Elizabeth Gardens, Stanmore HA7 4UG

Sat 9.30am-4pm. Regular tours. Max 25 at one time. Max 10 per tour.

Stanmore

340, 142, 324

  • Access for wheelchair users
  • Architect on site
  • Free parking
  • Green features
  • Refreshments available
  • Toilets available

PAXFOLD HOUSE This scheme comprises the expansion of an existing 1970s sheltered housing scheme to add 28 self-contained one-bedroomed flats for older people for affordable rent, along with a range of communal facilities for use by new and existing residents. In total the new scheme provides 69 homes. TM Architects achieved a planning consent in 2013, and construction was completed on site in August 2015. This is our second project for Harrow Churches Housing Association (HCHA), following the successful completion of their flagship Extra Care and Affordable Housing scheme, Ewart House, which won a Mayor of London Planning award for _Best New Place to Live_ in 2011. Design FeaturesThe proposals provide two new 3-storey wings linked to the residential part of the existing building, one of which includes a new shared entrance, residents_ lounge and manager_s office at ground floor level. In addition, a new meeting / training room, hairdressing salon, guest bedrooms with en-suites for visiting relatives, and new staff accommodation have been created through conversion of part of the existing building, and a series of new informal seating areas are provided throughout the scheme. Circulation areas at all floor levels are naturally lit and ventilated, and dark _dead end_ corridors have been avoided. All of the residential accommodation is designed to exceed London Housing Design Guide and Lifetime Home requirements in terms of space standards, accessibility and sustainability, and the scheme provides spacious, well-lit homes with generous private balconies and terraces. Two of the ground floor flats are purpose-designed to suit very specific physical needs of the residents _ and all of the remaining flats are easily accessible for those with limited mobility, with level access showers fitted as standard, extra wide doors and circulation areas. An efficient communal heating system and a highly insulated building fabric are designed to achieve energy efficiencies and low running costs. TM Architects were involved from the outset and produced a design brochure to support the client_s successful application to the Mayor of London_s _Care and Support Specialised Housing Fund_. Planning IssuesPlanning Constraints were challenging, and a number of previous proposals for the site had failed to progress beyond feasibility stage. In particular, the site is located next to an area of legally protected woodland to the south. In response, our scheme included creation of a new large communal garden with connections through to the retained woodland area, along with a woodland management plan for the next ten years, and a number of ecological enhancements. Features include both green and brown roofs and a 3-storey _eco-wall_ within the new communal garden with bird nesting boxes. Overall, the development achieves a rating of 4 stars under the Code for Sustainable Homes scheme. We developed the design with our clients, HCHA, under a Planning Performance Agreement (PPA) in partnership with Harrow Council, through a series of joint design development workshops with the planning department and officers from other departments, including Arboriculture, Bio-Diversity, Housing, Design and Conservation, Refuse and Transport. Resident ConsultationThe brief for our detailed design and layout of the new accommodation (particularly the new communal facilities) was based on a series of meetings with the existing sheltered housing tenants and their management team. We visited other completed schemes together, the residents assisted in prioritising various aspects of the brief. At design stage, we also held a series of _drop-in_ sessions for neighbouring residents and the congregation of the local Church. TM Architects