×
Select Page

Pelham School

Primary school extension to accommodate expansion to two forms of entry. Developed with a passive environmental strategy using natural ventilation and exposed concrete structure to cool and regulate the internal conditions.

Architect

Haverstock

Date

2015

Southey Road, Wimbledon SW19 1NU

Sat 10am-5pm. Hourly tours. Last tour 4pm. Max 20 per tour.

South Wimbledon

Wimbledon, Tram: Merton Park

57, 93, 131, 219, 152

  • Access for wheelchair users

PELHAM SCHOOL This successful primary school in Wimbledon has been expanded from a single form entry to a two-form as part of London Borough of Merton_s strategic educational expansion plan for 274 students aged 3-11. The challenge of the project was to provide the additional capacity in a way that optimized internal area whilst mitigating the effect on external play space. To ensure the needs of pupils and staff were at the heart of key decisions, the design was developed in collaboration with senior staff, school governors and parents. This interactive consultation process established a clear and common understanding of the project priorities allowing the project to develop and overcome several challenging issues. The initial cranked design needed to be pushed tight against the boundary to reduce its impact on trees on the site, but this layout was later replaced with the current linear design which was agreed to be more conducive to teaching and administration spaces. It was only by establishing the priorities of the project through consultation that the decision to remove the trees for the betterment of the school could be understood and agreed. The three-storey extension provides optimum use of the confined site, contributing to the streetscape of Southey Road and providing secure play areas within the courtyard to the rear. The existing hall and new library are positioned where the new and old buildings meet creating a new shared space that welcomes all visitors to the school. Classrooms and administration spaces are distributed along a central circulation spine, with classrooms positioned adjacent to external spaces encouraging outside learning activities. All classrooms will be bright and spacious with large windows and roof lights to provide optimum levels of daylight. The school was developed with a passive and sustainable environmental strategy, using natural ventilation to cool and regulate the building structure. By using clay blocks to construct the inner leaf of the external wall we are able to provide excellent heat retention and air tightness using a natural and cost effective building material that allows for rapid and easy construction. _Throughout the process, Haverstock have acted in a professional and helpful way. They understood and respected our needs as a school and worked hard to ensure the best design solutions for us within budgets and design remits._ Maria Keenan, Headteacher www.haverstock.com