×
Select Page

St Bernard's Houses

Twenty-one houses, in three hillside terraces, built by Swiss architects Atelier 5 for Wates. The living areas on the upper floor are approached through a garden court. Bedrooms downstairs open on to a lower garden. Pevsner wrote, 'a group with few equals in Britain'.

Architect

Atelier 5

Date

1969-70.

Meet: by OH banner, St Bernard's, Chichester Road CR0 5UL

Sat 2pm-5pm. Half-hourly tours. Last tour 4.30pm. Max 30 per tour.

East Croydon

64, 433

  • Partial disabled

ST BERNARD’S HOUSES St Bernard_s is a group of 21 houses set on three hillside terraces. The development was built by Wates in 1969-70 to a design by the Swiss architects Atelier 5 (partner-in-charge Anatole du Fresne). Two types of house were built _ fifteen with four bedrooms and six with three bedrooms. However, over the years, owners have altered the lay out of the houses to suit their needs and in particular have reduced the number of bedrooms to increase living space. The design – which combines high density with a high degree of privacy – was inspired by a project – Siedlung Halen _ built by Atelier 5 in Berne, Switzerland in 1959-61. This was itself derived from Le Corbusier_s _Roq et Rob_ project of 1949. Wates_s Directors visited the Berne project at a time when they were re-developing the Park Hill area of Croydon in a range of styles and types of dwelling. Originally 169 houses were to be built to this design but a recession _ and the limited demand for houses like these _ curtailed the project. The Architect_s Journal of 17 June 1970 thought St Bernard_s _a happy marriage of rational planning and natural materials_. In _Buildings of England; London 2 (South)_ (Penguin Books 1983), Cherry and Pevsner described it as _a group with few equals in Britain_. Each house at St Bernard_s is entered through a small enclosed garden with a pergola. There is an inner door to the house. This leads to a hall with a dining area and kitchen (lit by a skylight) to the left. Ahead is the living area with a balcony and views over woods and hills. On the right, a passage leads to a cloakroom and bedroom which can be used as a guest suite. Downstairs, two more bedrooms open on to another small enclosed garden. Also downstairs is a bathroom and in the larger houses a _rumpus_ and utility room. There is very generous cupboard space throughout the houses. Parking is in an underground communal garage and the houses are linked by lanes and walkways. At the centre of the estate is a piazza. The development is surrounded by landscaped gardens with trees. The materials are London stock brick and timber. In most cases the original timber framed windows have been replaced by PVC due to maintenance problems but the wooden balconies remain. Residents are required to paint this balcony _ and their external doors _ in specified colours to maintain the unity of the development. The common areas of the estate are managed by a committee of residents elected by owners.